sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Tunnetuimpia menetelmiä kodin kaaoksen hallintaan

Satuin näkemään netissä videon, jossa Marie Kondo viikkasi alusvaatteita ja asetteli ne jonoon kenkälaatikkoon. Mitä? Voiko noinkin tehdä? Alkoi intohimoinen googlaus kodin organisoinnista ja siivouksesta. Ensimmäisenä löysin sanat KonMari-menetelmä, ammattiraivaaja, Anne Verde de Luoma ja FlyLady.

Ja niinpä tässä lyhyet muistiinpanot löytämästämäni:
KonMari-menetelmässä raivataan kodista tavarat japanilaisen Marie Kondon ideoiden mukaan. Säilytettäväksi jätetään vain ne tavarat, jotka tuottava iloa.Karsiminen tehdään yhdessä erässä siten, että samaan ryhmään kuuluvat esineet käydään läpi yhdessä erässä. Kondo on jakanut esineet ryhmiin, kuten vaatteisiin, kirjoihin, papereihin ja sekalaisiin. Aiheesta on suomennettu KonMarin teos "Siivouksen elämänmullistava taika".

Ammattiraivaajat/ammattijärjestäjät ovat kurssin käyneitä henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet raivaukseen ja organisointiin. Toimivat sekä kodeissa, että työpaikoilla. Suomen ammattijärjestäjät yhdistys on perustettu vuonna 2011. Sen tehtävänä on kehittää ja tutkia alaa Suomessa, lisätä sen tunnettuutta sekä valvoa ja edistää jäsentensä ammatillista osaamista. Yhdistys pyrkii myös jakamaan tietoa liiallisten tavaramäärien haitoista.

Anne Verde de Luoma - googlatessa nimeen ei näköjään voi olla törmäämättä. Verde de Luoma on Hollannissa oppinsa saanut kouluttaja ja ammattiraivaaja, joka järjestää kursseja suomessa. Kirjoittanut teoksen kaaoksen kesyttäjä.

FlyLady. On amerikkalainen sivusto, joka keskittyy enemmänki siivoukseen. Yhtenä perusajatuksena on, että 15 minuuttia siivousta päivässä pitää kodin puhtaana.

Tekstissä olevien linkkien takaa löytyy sivustoja, jos haluaa uppoutua syvemmälle kodin organisointiin. Nyt puuttuu enään toteutus ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti